Sea Lab

Sea Lab is een project waarin Friese mbo- en hbo-studenten tijdens een zevendaags zeilavontuur door Magna Frisia varen - van Friesland via Duitsland richting Denemarken. De studenten zetten hun kwaliteiten en talenten in tijdens het doen van onderzoek, en ook tijdens het samenwerken in de sailtraining: persoonlijk leiderschap, verantwoordelijkheid nemen, geloven in jezelf - dat is de impact van Sea Lab!

Zeven dagen zijn de studenten aan het werk op Bark Europa, over dit schip en de activiteiten het volgende:

Bark EUROPA is een zeilopleidingsschip en we noemen onze gasten 'voyage crew'. Dit betekent dat de vaste bemanning van Bark EUROPA je opleidt tot zeiler en je zal laten ervaren hoe het is om bemanning te zijn op een traditioneel zeilschip. Ervaring is niet nodig, onze bemanning leert je gaandeweg alles. In tegenstelling tot een cruise, ga je aan boord van Bark EUROPA op een hands-on, actief zeilavontuur. Dat betekent dat alle jongeren en ook de begeleiders zullen meedraaien in het wachtsysteem aan boord. 

Bark EUROPA vaart 24 uur per dag, zeven dagen per week. Zeilhandelingen kunnen op elk moment nodig zijn en daarom werken we met een wachtsysteem. Deelnemen aan het zeilen en runnen van het schip is een groot deel van de ervaring aan boord. Het haalt je uit je comfortzone en brengt je in de wereld van het tall ship zeilen.

Het leven aan boord is eenvoudig, maar verandert continue. Zodra het wachtsysteem van start gaat vind je je snel in het ritme van het leven op zee. Je wordt verdeeld in drie wachten, de rode wacht, blauwe wacht en witte wacht, vernoemd naar de kleuren van de Nederlandse vlag. Tijdens de vier uur dat je op wacht staat zijn er verschillende taken die verdeeld zullen worden onder jou en je wachtgenoten. Als team zal je de taken moeten verdelen en moeten samenwerken.  Zo zullen er altijd twee personen van de wacht aan het roer staan. Samen zorg je voor een constante koers. De vaste bemanning zal je uitleggen hoe je het schip moet sturen en waar je op moet letten.

Ook staan er ten alle tijden twee mensen op de uitkijk op het voordek. Telkens wanneer je iets interessant in het water ziet, zoals schepen, boeien of dierenleven wordt dit aan de officier van de wacht medegedeeld. De rest van de wachtleden helpen mee aan dek. Tijdens de wacht is er ook tijd om de bemanning te helpen met het onderhoud van het schip. 

Aan boord deel je je levensruimte met anderen en ervaart dat je altijd mensen om je heen nodig hebt en elkaar moet kunnen vertrouwen voor een goed zeilend schip. De jongeren leren hierdoor samenwerken en zich openstellen voor anderen. Zonder invloeden van het leven thuis en zonder telefoon of computer kan worden ontdekt wat echt belangrijk is voor een ieder. 

In de wacht zul je leidinggevende kwaliteiten ontwikkelen, verantwoordelijkheidsgevoel creëren voor de taken die je hebt: om op tijd de wachtgenoten af te lossen van hun taak en altijd bewust te zijn op wat er om ons heen gebeurt. Zijn er andere schepen in zicht? Wat leeft er in en op het water? Wat zijn de gevaren voor de oceanen?

De jongeren werken met hun handen en zijn veel tijd in de buitenlucht, altijd omringt door wind en water. De bemanning leert de jongere veel over de traditionele werkwijzen aan boord. Je leert werken met praktische methodes en werkwijzen, zoals werken met verschillende materialen en gereedschappen, ervaring opdoen als zeilmaker, scheepstuiger, staalbewerker, houtbewerker en navigator. De jongeren zullen leren werken met een hoog veiligheidsmoraal en een groot verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen.

Wij denken dat dit een waardevolle uitdaging en ervaring is voor de rest van je leven.

Meer interessante artikelen

SEA LAB
LOGIN
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram